28.08.2014 17:52

Den otevřených dveří - úterý 2.9.2014

ÚTERÝ 2.9.2014

V rámci celostátního Týdne otevřených dveří v lesních školkách Vás srdečně zveme do našeho přírodního klubu Kořínek. Můžete nás navštívit v Jílovecké ulici v Semilech  (areál památkově chráněné dřevěnky-zelené) , mezi 8-9 hod. na zahrádce, po devátě odcházejí děti s "tetami" do terénu (můžete se samozřejmě přidat), návrat kolem 12 hod.jídlo + ukládání nejmenších k spánku (tady máme plné ruce práce a děti uvítají klid,děkujeme za pochopení).Čas pro povídání i s dětmi  ideálně kolem 14 hod - do 16.30 .

Těšíme se na setkání se zájemci i všemi, kterým není osud lesních školek lhostejný .

 FOTO z akce  + video semilské TV

V čase 9 - 12 hod. zůstane u dřevěnky statutární zástupce naší neziskové organizace, PaedDr.Lenka Hřibová, zodpoví případné dotazy, podrobnosti fungování,objasní naše pedagogická východiska péče o nejmenší.   Naše zkušenosti a postřehy z pravidelného pobytu v terénu u nejmenších - proč se domníváme, že dvouleťákům pravidelný (2-3x  týdně)  pobyt a pohyb v terénu svědčí (pro motorický vývoj ,ale i třeba pro zrání mozku). Pro případné zájemce může shrnout své postřehy z týdenní hospitace v předškolních zařízeních ve Skotsku (letos v červnu),která ji v mnohém "otevřela oči" a ujasnila směřování. Vládní program : "Rozvoj raného dětství" (děti 0-4 roky) ve Skotsku je opravdu velmi podnětný a inspirující. To byl jeden taky jeden z důvodů, proč jsme se odhodlali k dalšímu projektu naší organizace : otevíráme lesní rodinné centrum ve Všeni u Turnova.

Dále chceme představit naší novou, rozšířenou nabídku v Semilech, která začne od října:

-  přírodní družina  2 x týdně (pro školní děti) -malá skupina (do 10 dětí) s našim novým lektorem MUŽEM , vyrazí na dvě tři hodiny do terénu (případně i na kolech). Občas (při zvlášť nevhodném počasí) zůstanou kutit u dřevěnky  - postaví společně novou králíkárnu vyspraví mrňatům pískoviště, připraví ptačí budky - tedy manuální činnosti se dřevem.

- nový (pilotní) program  enviromentální výchovy  pro děti z MŠ Tajemství skřítků Kořínků  cyklus  6 celodenních pobytů v terénu(1x týdně-6 pátků po sobě )- dítě bude plnit, objevovat 12  témat - k čemu jsou v lese houby, jak je to s vodou, jaká tajemství ukrývá hlína ,co to je kompost,pomocníci (žížaly, včelky) na zahrádce a jiná). Nepůjde o program pro celé třídy, ale pro jednotlivce (ten den dorazí k nám do Kořínku, ne do své MŠ - přebíráme za něj zodpovědnost).Opět bude i v tomto programu v týmu muž..

    Chceme nabídnout co nejširšímu počtu dětí zažít volnou hru, pohyb a objevování v přírodě v terénu, lana , vyzkoušet si práci s přírodními materiály (vlna, dřevo, hlína, kámen), zkusit si rukodělné činnosti, řezání, zatloukání, krájení atd), .Tohle však jde pouze v malé skupině dětí, nabízíme tedy  u nás  možnost si to zažít .                    

K dřevěnce je tedy  možné dorazit i   po deváté s případnými zájemci- dvouleťáky či staršímu (či pouze ze zvědavosti), vyzkoušet  naši  zahrádku, pohladit králíka či morče(pro každé dítko vykouzlíme hebkého králička z vlny), schovat se v našem vrbovém domečku či něco s dětmi "ukuchtit" v naší blátivé kuchyni..Podívat se na fotky z naší činnosti.

Objasnit si současnou  spletitou právní situaci,která se na LMŠ valí. Podrobnosti v PETICI 

 

Těšíme se na vás, přijďte pobejt .

 

—————

Zpět


Kontakt

Kořínek

Jílovecká 103 - zelená
Semily
513 01



776 077 186
Lenka Hřibová